Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce s energii

   Z archivu pana L.Š. - Děkujeme!                                                                       

                                                                                   

Něco o práci s energiemi.

Pociťuji již hodně tíhu let a vím, že se můj odchod z tohoto světa hodně přiblížil. Chtěl bych proto ještě něco říci o své cestě k mystickým výšinám, dejme tomu také proto, že poslední dobou je zpochybňována správnost zvedání božských energií vzhůru, nad hlavu.

Jak jsem přišel k mystice a k setkání s Květoslavem, to už jsem psal jinde, ale zde bych chtěl napsat o práci s energiemi jak jsem je pochopil buď dle rad gurua, nebo jak sám jsem našel.

Prvotní rada guruova byla, volat do srdce metta, tj. do čtvrté čakry, abych tím vyřadil bloudivost mysli. Stav, který z toho vznikl jsem posílal nahoru – nad temeno hlavy. To je to známé sursum corda, převzaté z katolické latinské mše. Jenže křesťané uctívají v srdci Ježíše a já jsem volal do srdce metta – Nechť jsou všechny bytosti šťastny. Tím jsem položil základ pro budoucí příslušnost k cestě mahajány. Stav, který   jsem tím vytvářel a posílal nad temeno, budoval  v sedmé čakře základ pro charakteristiku budoucí velké realizace. To jsem ovšem tehdy na začátku nevěděl.

Volal jsem do srdce s velkou vehemencí, takže poměrně brzy se stav metta realizoval, což byla ovšem nebeská realizace, a byl to základ pro další práci. Zvedáním  tohoto stavu vzhůru, se poměrně brzy stal stav srdce i na temeni evidentní a připomínal se. Když jsem se pak soustřeďoval při držení tohoto stavu ve vědomí na nohy,  hmotná bytost se zkvalitňovala. Jenže já jsem měl moc málo času na soustřeďování. Proto jsem se začal pokoušet držet tyto stavy při fyzické práci, což Květoslav brzy zaregistroval a přišel mi poradit. O tom však více píši ve „Vzpomínce“. Zde se o této práci zmiňuji proto, že posílání energií nahoru bylo zpochybněno jako správné s tím, že to je jen házením energie do prostoru a oslabováním dotyčné osoby. Na základě vlastních zkušeností, a rad Květoslavových tvrdím, že jakékoli energie i třeba energie orgasmu, posílané vzhůru, se nerozptylují do prostoru, ale kumulují se v sedmé čakře, a vytvářejí duchovní sílu, kterou lze přenášet zpět do těla a tím měnit jeho kvalitativní náplň. Nad hlavou mystik navazuje na nadsamsarické kvality a směřuje k jejich realizaci.

Pracoval jsem takto dlouho a zdánlivě se mnoho nedělo. Jenže čas dozrával ke zkoušce a najednou zde byla moc zlá bytostná krize, kterou vyřešil tvrdý proces  velké, kosmické realizace. Tu jsem popsal již dříve jinde. Realizoval jsem první výstup z Vairočány, tudíž adibuddhu Akšobhju. Vstoupil jsem tím do Zlaté brány dhjánibuddhů. Další dosahované stavy jsou Ratnasambhava, Amogasidhi, Amitabha  a samozřejmě i Vadžradhara a Vadžrasattva. Věřím, že ve svoji smrti skončím zpět v adibuddhovi Vairočánovi, ze kterého výstupem, tj. první kosmickou realizací, jsem začal nadsvětskou stezku. Květoslav je se mnou.

Bez posílání rozvinuté srdeční energie ve kvalitě metta vzhůru nad hlavu, jakožto začátku praxe, bych to vše ostatní sotva dokázal. Je to cesta zbavování se sobectví, čili ega.

První dhjánibuddha  Akšobhja, personifikace vody (vodního principu), je zároveň prvním Vadžrasattvou. Je to tudíž cesta mahajány i vadžrajány. Květoslav  po své smrti  volil svoje místo na rozhraní projevena ve stavu nirmánakája jakožto desátý, v puránách prorokovaný Višnu, jak popisuji v minulém článku.            

Jsem zde nyní jako poslední nositel mahajány. Tuto kvalitu jsem dosud  nepředal. Ono to totiž bez souhlasu, tudíž bez přítomnosti Květoslava nejde!!! Mahajána bude naukou Nového věku. Pokračování rozhoduje on.

 

           V Nemojově 4.3. 2009                             J. S.

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Odesílání energií po páteři

(Jana, 2. 9. 2023 7:46)

Dobrý den, ráda bych, kdyby bylo podrobněji vysvětleno odesílání odesílání energie po páteři nad hlavu. Děkuji. Šťastny nechť jsou všechny bytosti!

Re: Odesílání energií po páteři

(Robert, 2. 9. 2023 13:18)

Dobrý den, Jano.
Mistr Květoslav uvádí, že čím podrobněji a precizněji svou nauku zájemcům vysvětloval, tím více se od něj odvraceli a ztráceli zájem o praktické úsilí, neboť jejich mysl se naplnila "uspokojivými poznatky" či se přímo vmyslili do výsledků snahy, kterou však nevyvinuli a neuskutečnili.
Zvedání energie po páteři je jógická technika vyžadující široce založenou mystickou přípravu usilujícího a lze ji podrobně rozčlenit na tyto aspekty: předpodmínky zmiňované jógické techniky, odkud a jaká energie má být zvedána, ke komu či čemu má energie směřovat, jaký má být účel a výsledek této snahy, jaká nebezpečí se zde vyskytují.
Mystická předvýchova respektive sebeukáznění, má v prvé řadě vést ke karmickému ozdravění, projevujícímu se ve zklidnění vlastní bytosti a utišení či zastavení činné mysli. Dokud toho není dosaženo, pak je každá snaha o zvedání energie marná.
V praktickém úsilí je nejlépe se inspirovat jednoduchými pokyny pro J.Viktoru, které Mistr Květoslav uvádí v České mahajáně na str. 88-89:
"Mysl nesmí být rozptýlena, usměrňovat ji vciťováním se do nohou, když se v nohou upevníte, stoupá tím energie sama, tj. energie s náplní světla s dobrou náladou. Zpočátku tělo uvolnit a zachovat bdělost a pozornost, aby mysl nebloudila. Teprve když je mysl ustálena, pak se pozornost usměrní".
S přáním mnoha úspěchů v úsilí Robert




Existence kontra bytí

(Nemo, 1. 2. 2022 3:04)

V současnosti se rodí i lidé,kteří už nemají veliký zájem o prožívání,jenž mají zhodnoceno jako strast.Ti, co jsou naplněni užitečnými zkušenostmi z existence jsou přirozeně vystavení řešení života na širším základě a to zahrňuje i úsilí žaměřené na získání sebekontroly nad tělem, city, myšlením i uvědomováním.Soustředění způsobem života na poli existence vznikne zjednodušováním až do likvidace rozptýlenosti,pak možno řešit tendence které ovlivňují kvalitu prožívání.Práce s energiemi poukazuje jak vytvářet vzestupné tendence. Běžné prožívání totiž vytváří přirozeně sestupné tendence.

Práce s energií

(Roman, 21. 12. 2016 9:09)

Zdravím přátelé.
Moc pěkný článek od Josefa a opravdu aktuální. Ono to chvíli trvá než si to člověk ujasní. Proto je dobré si pokyny neustále připomínat. Květoslav řekl: "Nemyslete si, že nebudete volat zoufale!!!"
Vlažným úsilím se to nepovede. Výsledky budou přímo úměrné vynaložené snaze. Jak píše Robert "DOVOLAT SE TAM"
Ono se to jednou povede, třeba pouze na chvíli jako ukázkový stav. A pak zase dlouho nic. Ale člověk to již zná, může si vzpomínku onen ukázkový stav připomínat a snažit se mu tak přiblížit.
Naučil jsem se ale netrápit se tím, že se to dlouho nedaří. Viděl jsem to jako překážku. Prostě udělat co se má a více se o to nestarat. Ono se to jistě ukáže.
Díky za takovéto články, vše dobré!!

 

 


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 416234
Měsíc: 4511
Den: 217